Gazon

Zorg in November voor uw gazon. In ieder geval niet over bevroren gras lopen. Dat kan volgend voorjaar bruine plekken in het gras veroorzaken. Als het nog lang tamelijk warm is, kan het nodig zijn het gras nog een keer te maaien. Bij een buitentemperatuur van 6 °C of meer groeit gras nog steeds. Maai dan niet te kort! Stel de machine af op 2,5 à 3 cm maaihoogte voor fijn siergras en op 4 cm voor het wat grovere speelgras.
Ga niet meer bemesten in November!

Planten en struiken in potten!

Zelfs zogenaamd winterharde planten in potten kunnen afsterven als hun wortels bevriezen. Dat gebeurt natuurlijk eerder bij planten in kleine potten dan in grotere. Planten in kleine potten kunt u tijdens erg slecht weer beter tijdelijk binnen of meer beschut (wat warmer) zetten. Bescherm grotere potten en containers met noppenfolie. Dat werkt goed. Vergeet niet drainage-openingen vrij te laten.

Bomen en hagen

November is de maand om bomen en hagen te planten. Er is nu veel wortelgoed beschikbaar bij ons en dat is een stuk goedkoper dan bomen of struiken met een kluit of in een pot. Wortelgoed wil niets anders zeggen dan dat er geen aarde rondom de wortels zit en de planten direct uit de volle grond komen. Soms wordt het ook wel aangeduid als blote, naakte of kale wortels. Het zijn bomen en struiken die zo van het land worden gerooid, ze hoeven niet te worden overgepot en dat scheelt in de kosten. Dit kan alleen in de herfst en winter, de periode dat de planten in rust zijn. Let op dat u met poten van wortelgoed voorzichtig te werk gaat.
Hou de wortels altijd vochtig en poot niet als het vriest of binnenkort gaat vriezen. Beschadig de wortels niet! De kans op uitval loert al snel om de hoek, dus ga voorzichtig te werk.

Water

Zorg ervoor dat overal waar water in zit of uitkomt, zoals volgelopen potten, tuinslang en buitenkraan leeg zijn. Water gaat bevriezen in de winter en zet dan uit. Dit zorgt altijd voor schade. Eenvoudig te voorkomen door alles leeg te gooien en leeg te laten lopen. Natuurlijk zorgt u er dan voor dat er geen water meer in komt tot de lente.

Kleur op in uw tuin, uw balkon of terras!

Zorg ook in de komende maanden voor kleur op uw balkon of terras! Zet de nu lege plantenbakken vol met kleurige planten, zoals winterheide, Skimmia, kleine groen blijvende planten, besdragende planten, hulst, winterviolen enz. Bekleed de bakken voor het inplanten langs de binnenkant met isolerende noppenfolie (zorg dat de drainagegaten vrij blijven!). Gebruik verse potgrond.
Wij hebben heel veel net binnen gekregen. Kom eens langs voor wat inspiratie.

Dieren in de tuin

Egels overwinteren (winterslaap) niet in holen, maar onder een hoop blad en takken. Gooi daarom, als u er een plek voor heeft, een partij snoeihout en verzameld blad op een hoop bij elkaar. U helpt er de egels en heel veel andere dieren mee!
Vergeet de vogels niet! Geef verschillende soorten zaden en hang vetbollen op. Er zijn ook vetbollen en cakes met insecten. Geef ook (gedroogde) wormen en regelmatig stukjes fruit (voor de vitaminen). Wij hebben een nieuw assortiment van de Vogelbescherming nu op voorraad.