Tuin- en snoeikalender

Tuinkalender en snoeikalender in één

Groencentrum Hoogendoorn deelt al haar kennis over bomen snoeien, struiken en heggen snoeien, over gazononderhoud, over vaste planten en perkgoed in een overzichtelijke kalender en per maand. Onze kalender wordt aangevuld met de nieuwste tuintips zodat u altijd bij bent.

Januari

Gras:

Als het vriest, echt niet lopen op het gazon! Het lijkt misschien niet erg, maar de schade wordt pas later in het seizoen zichtbaar. Dan maar even een omweggetje nemen.

Snoeien:

Als het niet vriest, kun je in de winter prima snoeien: fruitboompjes, de vlinderstruik en alle andere heesters die op eenjarig hout groeien.

Per boom, struik of plant:

Druif: Uw druif kan begin januari worden gesnoeid, de sapstroom is nu op zijn laagst. Knip al het oude hout weg. Bij vorst NIET snoeien

Februari

Snoeien:

Je zou februari ook wel snoeimaand kunnen noemen, het is er nu echt de tijd voor. Met de rozen nog even wachten tot maart, maar verder kun je je gang gaan, zolang het niet vriest natuurlijk!

De fruitbomen zijn het eerst aan de beurt

Maak eens een takkenhaag van je snoeihout. Vogels en nuttige insecten zijn er ook blij mee

Laat snoeiafval op de bodem liggen, het is voedzaam voor de grond. Knip het wel even in kleine stukjes

Per boom, struik of plant:

Clematis: kan nu goed worden gesnoeid, maar niet de voorjaarsbloeiende clematissen: daar zitten de bloemknoppen al klaar in de twijgen

Framboos: indien gewenst kan de framboos tot op de grond terug worden gesnoeid. (Zie oktober voor meer advies)

Maart

Gras:

Het gras begint boven de 6°C terug te groeien. Het maaien kan vanaf half maart weer beginnen. Als er veel mos in het gazon zit, kun je deze maand gaan verticuteren. Met een verticuteerhark of verticuteermachine trek je alle mos, afgestorven gras en maairesten van tussen het gras uit. Daarnaast breng je ook lucht in het gazon. Schrik niet van de hoeveelheid vuil die de verticuteermachine uit uw gazon haalt. Breng het naar de composthoop of de compostcontainer.

Als het gras weer gaat groeien heeft het ook voedsel nodig. Er zijn vele soorten speciaal samengestelde gazonmeststoffen bij ons verkrijgbaar. Kalk, mest of tuinaarde is nu belangrijk. Geef nooit meer dan de aangegeven dosis om verbranding van het gazon te voorkomen!

Afsteken graskanten:
Steek het gras met een graskantensteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren.

Snoeien:

Het meeste snoeiwerk is al gedaan, als het goed is. Maar nu is het de beurt aan de rozen.

Klimrozen flink terugsnoeien, ongeveer tot boven het vijfde oog. Snoei de hoofdtakken niet, behalve bij oude klimrozen: die worden er jonger van

Bij struikrozen de takken op z’n kortst tot 10 cm boven de grond snoeien. Maar laat de takken liever wat langer (zo’n 30 tot 40 cm). Je zult zien dat je meer bloemen krijgt naarmate je hoger snoeit.

Overwinterde kuipplanten opfrissen door ze diep in te snoeien

Knotwilgen kun je snoeien tot halverwege maart

Verdorde vaste planten bijknippen met de heggenschaar, laat het snoeisel maar liggen, dat verteert vanzelf

Overig:

Het is nu de tijd om slakkenkorrels te strooien, dan heeft u later in het jaar geen last van slakken

Maart is ook een prima maand om de groene aanslag van uw tegels, terras of schutting te verwijderen. Er zijn diverse methoden, kom even langs voor een goed advies.

April

Gras:

U kunt bij minder goed weer in maart ook in April uw gras vertikuteren (mos en vuil weghalen met speciale hark). De kale plekken opnieuw inzaaien met graszaad. Minimale temparatuur voor ontkieming is 10 graden.

Om de zuurtegraad van uw grond op peil te houden raden wij kalk strooien aan. Volg de instructies op de verpakking. Lees hier meer

Tenslotte: Bemest het gazon met een organische meststof. Hierdoor kan het gras goed groeien en krijgt het gazon alle voedingstoffen die hij nodig heeft. Hierbij adviseren wij altijd een meststof met micro-organismen zodat de bodem ook gezonder wordt.

Wij adviseren Culvita organische mestkorrels. Het voordeel van organische meststoffen is dat ze langdurig werken en niet uitspoelen. Bij een natuurlijke meststof bestaat er bovendien geen enkel risico op verbranding. Ook kan organische mest tegelijk met kalk gestrooid worden. Pas hiermee op bij minerale meststoffen!

Mei

Snoeien:

Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen, kunnen in de meimaand prima gesnoeid worden. Het snoeien van deze hagen kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen.
Coniferen zoals hagen kunnen naar het eind van de maand hun eerste snoeibeurt krijgen. Taxus kunt u beter wat later in juni snoeien. Knip coniferen niet af tot op het kale hout want ze zullen niet meer uitlopen. Alleen bij Taxus is dat wel toegestaan.
Voorjaarsbloeiende heesters kunt u het beste direct na de bloei snoeien. U behoudt dan mooie struiken met jonge takken die elk jaar weer rijkelijk zullen bloeien. Enkele soorten: Forsythia, Ribes, Chaenomeles, Kerria, winterjasmijn,…
Perkrozen en rozen op stam kunnen nu tot op 3 tot 5 ogen teruggesnoeid worden. Bij de klimrozen kunnen de zijtakjes op de gesteltakken kortgeknipt worden.
Let op: stoor geen broedende vogels!

Gras:

Strooi als er regen is voorspeld kunstmest op het gazon en herhaal dat binnen een maand. Op deze manier blijft het gazon in gezonde conditie!
Afhankelijk van de groei, kan het gazon weer regelmatig gemaaid worden. Doe dit vanaf nu ongeveer 1 tot 2 keer per week.
Verwijder onkruid uit het gazon, steek het uit of gebruik biologische onkruidbestrijdingsmiddelen.

Vaste planten:

Kuis de plantenborders op en verwijder de vaste planten die het nog steeds niet doen. Men mag nu wel aannemen dat ze de winter niet hebben overleefd. Vervang ze.
Vaste planten die reeds hebben gebloeid kunnen nu worden gescheurd. Dit bevordert tevens de bloeikracht van de planten voor het volgende jaar.
Verwijder alle ongewenste zaailingen en hark de grond.
Zet steunmateriaal bij de planten waar u toch bezig bent. Riddersporen en bolhortensia’s zullen dit zeker kunnen gebruiken. Gebruik restanten van een afrastering om uw riddersporen e.a. te laten doorheen groeien. Je kunt deze afrasteringdraad ook geleidelijk aan mee omhoog schuiven waardoor de planten veel steviger staan.
Rijshout rondom vaste plantengroepen plaatsen.
Vergeet uw borders niet te bemesten. De planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken!
Voor een nette afwerking tussen gazon, terras en borders of haag kunt u gebruik maken van rubber afboording.

Beplanten:

Je kunt alle zaden van eenjarige en tweejarigen of vaste planten nu gelijk in de volle grond planten. Denk aan soorten zoals papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven.
Voor vetplanten begint nu de rustperiode. Geef deze daarom weinig water. Dit zorgt ervoor dat de grond droog en los blijft.
De ijsheiligen zijn voorbij, dus vanaf nu kunnen de voorgezaaide eenjarigen in de grond worden geplant. Denk bijvoorbeeld aan de tabaksplant, middaggoud, salvia en het leeuwenbekje.

Bloembollen:

Nijp de uitgebloeide narcissen en tulpen uit want anders steekt de plant al zijn energie in de zaadvorming ipv de energie op te slaan voor de nieuwe bloemknoppen van volgend jaar. Het loof van uitgebloeide bollen rustig laten afsterven.
Bij hyacinten worden de uitgebloeide bloemstengels verwijderd. Als je de bollen wilt bewaren laat je de planten staan tot het blad helemaal is vergeeld. Pas als het blad helemaal geel is, kun je de bollen rooien en tot het najaar in droge turf bewaren.
De zomerbloeiende bol- en knolgewassen (dahlia, canna, gladiolen, begonia’s,…) moeten dringend de grond in om tijdens de zomer rijkelijk te kunnen bloeien.

 

Juni

Sierheesters:

Haal alle peulen weg die worden gevormd na de bloei van de blauwe regen of Wisteria. Indien je ze verwijderd krijg je volgend jaar een rijkere bloei. Je kunt ze ook laten hangen als decoratief element, maar weet dat de peulen zeer giftig zijn.
Verwijder de uitgebloeide bloemen en zaaddozen van rododendrons voorzichtig tussen duim en wijsvinger.
Uitgebloeide struiken zoals Kolkwitzia, Deutzia, Philadelphus, Psychocarpus, Weigela mogen nu worden gesnoeid. Ze zullen volgend jaar bloeien op de takken die ze dit jaar vormen. Verwijder ook elk jaar een paar van de oudste, dikste takken. Snoei deze tot helemaal bij de voet van de plant weg. De struiken lopen van onder af weer uit en blijven zo als het ware ‘eeuwig jong’. Heeft u dit een aantal jaren uitgesteld, dan is het een hele klus om de dikste takken met een takkenzaag uit te dunnen.
Snoeien van Buxus mag in juni gebeuren. Bij het snoeien van Buxus wacht je best tot het een bewolkte dag is. Als je een Buxushaag op een warme zonnige dag snoeit dan zal deze na enkele dagen verbrandingsverschijnselen tonen. Buxushaagjes snoei je indien mogelijk best niet met een elektrische haagschaar. Bij het gebruik van een manuele heggeschaar spuit je de buxushaag eerst nat zodat deze nog soepeler doorheen de takjes kan glijden. Dit is beter voor uw armen en voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen.
Hagen van taxus, thuja, beuk, haagbeuk, liguster, hulst en de snelgroeiende Leyland-coniferen kunnen in de maand juni worden geschoren. Als u hagen snoeit voor de langste dag (21 juni), dan vormen deze nog nieuwe scheuten. Meestal zult u in augustus een tweede keer moeten knippen. Daarmee is het snoeiwerk van de hagen voor dit jaar achter de rug en gaat u met redelijk strakke en gesloten hagen de winter in. Snoeien doet u altijd op een wat sombere, bewolkte dag.
Snoei de groene takken weg bij bontbladige heesters of bomen, ze gaan anders overheersen.
Blijf de slakken bestrijden in de tuin met alle mogelijke slakkenvallen of help hun natuurlijke bestrijders zoals egels, kikkers of vogels

Vaste planten:

Verwijder de uitgebloeide bloemen van o.a. lupinen, riddersporen, euphorbia’s, veronica’s,…
Stekken snijden van vaste planten gaat nog vrij gemakkelijk oa. Nepeta (kattenkruid), Sedum, Anthemis, Dianthus,…
Vergeet uw borders niet te bemesten. De planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken!
Rozen staan in juni volop in bloei. Controleer de planten dagelijks op bladluis of andere ziekten. Onderneem direct maatregelen bij de eerste waarneming van dit ongedierte waar rozen gevoelig voor zijn. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van de rozen zodat ze geen energie steken in het vormen van de bottels, maar in het aanmaken van nieuwe bloemen.
Nu de rozen in bloei staan is het ideaal om in kwekerijen of bij open tuinen te kijken welke cultivars je mooi vindt. Noteer de namen om deze dan in het najaar aan te kopen of koop ineens rozen die in potten werden opgekweekt (containerplanten). Deze potplanten kunnen het hele jaar door geplant worden, maar zijn uiteraard ook een stuk duurder dan de planten die in de rustperiode met blote wortel worden verkocht. Anderzijds ben je wel 100% zeker van de kleuren en de geuren van de gewenste roos en kun je ineens van de bloemen genieten. Bij het aanplanten van rozen uit pot dompel je deze eerst even in een emmer water.
Planten die in potten zijn opgekweekt kunnen het jaar rond worden uitgeplant. Denk er wel aan van ze de eerste weken bij warm weer van water te voorzien.

Gras:

Het gazon gaan we 1 of 2 keer per week maaien, afhankelijk van de groei. In droge periodes minder vaak maaien en het gras niet te kort afrijden. Om uitdroging door te grote verdamping tegen te gaan kan men bij warm weer met maaien beter wachten tot ‘s avonds. De verse snijwonden van het maaien verdampen immers veel meer.
Als je niet eerder in het seizoen tijd gehad heeft om jouw gazon aan te pakken, doe het dan nu. Verwijder rotte plekken of plekken met grof gras uit jouw gazon en zaai ze opnieuw in. Voor snel resultaat kun je op maat gesneden grasplatten neerleggen.
Grasmaaisel op de composthoop goed open spreiden. Indien het maaisel op een hoop wordt gelegd zal het liggen broeien, rotten en verslijmen wat de composthoop niet ten goede komt.
Verwijder onkruid uit het gazon, steek het uit of gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen.
Strooi als er regen is voorspeld kunstmest op het gazon, herhaal dat over een maand. Zo hou je je gazon gezond! Controleer het gazon op zieke plekken.
Graskanten afsteken, slordige kanten zorgen voor een minder net aanzicht van het gazon.
Steek het gras met een graskantensteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren.

Fruit:

Aardbeien oogsten + onkruid en uitlopers verwijderen. Deze uitlopers of kindplantjes kun je oppotten in bloempotjes gevuld met potgrond. Eenmaal de worteltjes door de onderste gaatjes van het potje groeien, kun je er een nieuw aardbeiperceel mee beplanten.De eerste aardbeien uit de eigen tuin kunnen geoogst worden. Pluk ze met het kroontje, de vruchten blijven langer goed en het voorkomt schimmel op de planten. Perziken, nectarines en pruimen mogen nu gesnoeid worden. Hoe sneller de snoeiwonden zich afdichten, hoe minder kans op een aantasting van loodglans. Doe rond de dikste perzikvruchten een papieren broodzak en het tere velletje zal vrij blijven van vlekken.
Voor een grote oogst van amandelen, kersen, perziken en pruimen worden de vruchten deze maand nog uitgedund. Door het uitdunnen wordt ook voorkomen dat de takken onder het gewicht afbreken. Wachten met het uitdunnen van appelen en peren tot na de junival. Controleer uw appelbomen wekelijks op meeldauw. Zomersnoei van druiven.
De bessen zoals de aalbessen, kruisbessen en frambozen kleuren stilaan rood, roze, zwart of wit naargelang de soort. De vogels wachten vol ongeduld tot de bessen rijp zijn. Indien je wil voorkomen dat de vogels alle bessen opeten vooraleer jij er kan van proeven, dan kun je best vogelnetten of een fruitkooi aanbrengen over de bessenstruiken. Zorg er dan wel voor dat de netten tot helemaal onderaan de struiken goed afsluiten, want anders kruipen de vogels er toch nog onder. Je kunt ook vogelverschrikkers plaatsen om de vogels uit de buurt te houden van jouw fruit. Dat kan een klassieke vogelschrik zijn, maar een goed blinkende CD die je omhoog hangt aan een touwtje zal de vogels ook verjagen.

Perkgoed / eenjarige planten:

Eenjarigen en perkgoed mogen nog steeds worden uitgeplant maar geef ze de eerste weken na het planten wel regelmatig water. Sommige eenjarigen kunnen nu nog buiten ter plaatse worden gezaaid: Clarkia, Godetia, Calendula,…
De Brugmansia of engelentrompet kan afhankelijk van waar deze werd overwinterd al beginnen bloeien. Plant een Brugmansia in een voldoende grote plantkuip zodat deze voldoende grote waterbuffer, potgrond en voedsel bezit om rijkelijk te bloeien.
Alle planten die in kuipen of in bloembakken staan kun je best dagelijks gieten. Bij warm weer zelfs meerdere keren per dag.
Geef alle bloeiende kuipplanten die in potten of bakken staan een wekelijks gietbeurt met daarin vloeibare meststof of strooi voorzichtig wat meststofkorrels op de potgrond. Wees voorzichtig dat je niet teveel mest in één keer toedient, want dan verbranden de wortels en sterven de planten af.

 

Juli

Snoeien

Nieuwe uitlopers van de druif kunnen tot het 4e blad teruggesnoeid worden. Als je grote druiven wilt, kun je ongeveer de helft van alle trosjes verwijderen. Eén trosje per tak is over het algemeen een goede keuze. Haal bij de resterende trosjes de kleinste druiven weg. Haal ook wat bladeren weg voor meer zon op uw druiven.
Kijk voordat je gaat snoeien even er geen vogelnesten in de struiken of hagen zitten. Wacht, als dit het geval is, met snoeien tot de kleine vogeltjes uitgevlogen zijn. Blijf uitgebloeide bloemen van doorbloeiende terras- en balkonplanten verwijderen. Knip de jonge, lange, dunne scheuten van de blauweregen tot op 15 cm terug (gerekend vanaf de hoofdtakken). Snoei de leilinden of andere leibomen aan de voor- en achterzijde als een haag op pootjes. Verwijder uitgebloeide bloemen van eenjarige zomerbloeiers, hierdoor bloeien deze planten langer en blijven ze er fris en gezond uitzien. Snoei uitgebloeide lavendel een stukje terug om de vorm erin te houden.

Gras:

Maai het gras niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Een grashoogte van 3 tot 5 cm is prima voor de huidige weersomstandigheden.Grasresten van het maaien kunnen in de borders worden gestrooid. Dit houdt de grond vochtig en zorgt er tegelijkertijd voor dat onkruid weinig ruimte heeft om te groeien.
Het is verstandig om in de vroege ochtend of in de namiddag te sproeien. Waterdruppels hebben namelijk de werking van een vergrootglas. Door de zon ontstaan er brandplekken op het gazon en op de beplanting en water verdampt gedurende de middag meteen.
Bemest het gras maandelijks voor een mooi gazon. Doe dit bij voorkeur wanneer er een regenbui op komst is, zodat de mest goed kan inwerken in de bodem. Zie bemestingsschema voor de juiste mest en hoeveelheid.

Vaste planten:

Geef de rozen deze maand nog een keer speciale rozenmest en geef planten die aan de voet van een muur of schutting of onder een overstekende dak staan vaker water dan andere planten.
Sla camelia nooit over met water geven, want de bloemknoppen voor het volgende jaar zijn in de maak.
Bemest de border met organische meststoffen als dat vorige maand niet is gebeurd en feef pioenrozen na de bloei een extra portie organische meststoffen. Bemest planten die geen lang werkende meststoffen hebben gekregen eens in de twee weken. Zie ons bemestingsschema voor de juiste mest en de juiste hoeveelheid.
Zet plantensteunen bij en rond de planten of bind de planten nog eens losjes vast aan stokken. Verwijder aangetaste bladeren van rozen en gooi die vooral niet op de composthoop gooien om verspreiding van ziekten te voorkomen. Ooievaarsbek (Geranium) terugknippen voor herbloei.
Ondersteun takken van de pruimenboom die anders onder het gewicht van de vruchten kunnen bezwijken.
En tenslotte: geef ’s avonds water, het water verdampt ’s avonds en ’s nachts minder snel dan overdag.

Genieten:

Ja natuurlijk is het nu de tijd om vooral veel te genieten in uw tuin. Pak een tuinstoel of een hangmat en geniet is ons advies!

Augustus

Snoeien:

Snoei de coniferenhaag deze maand twee keer. Zorg er tijdens het snoeien voor de haag aan de bovenzijde smaller wordt, zodat de onderste takken ook licht kunnen krijgen. De haag wordt hier mooier door. Na het oogsten van bessen en bramen kunnen deze struiken teruggesnoeid worden. Tegen het einde van augustus kunnen de meeste hagen hun laatste knipbeurt krijgen omdat ze dan zijn uitgegroeid.

Gras

Het gazon gaan we 1 of 2 keer per week maaien, afhankelijk van de groei. In droge periodes minder vaak maaien en het gras op een hogere stand afrijden. Om uitdroging door te grote verdamping tegen te gaan kan men bij warm weer met maaien beter wachten tot ‘s avonds. Het zou anders te snel kunnen verbranden (geel worden). De verse snijwondes van het maaien verdampen immers veel meer. In de zomer moet je, als je in het voorjaar langzaam werkende meststoffen gebruikt hebt in juli of augustus een keer bijmesten (zie ons bemestingsschema).  Als je je gazon bemest, doe dit dan op een wat sombere niet zonnige dag, dit voorkomt gele plekken. Indien mogelijk het liefst bemesten als de weersvoorspellingen voor de komende dag(en) veel kans op regen geven. Mestkorrels verdeel je op een groot gazon bij voorkeur met een strooiwagen. Doe je dat niet dan kan het zijn dat je plekken vergeet of op de ene plek meer strooit dan op de andere, dit heeft als resultaat dat je een gazon met ‘golven’ krijgt op de ene plek groeit het sneller dan op de andere plek. Als je terug komt van enkele weken vakantie en het gras staat zeer lang, dan maai je dit best eerst in een hogere maaistand en pas na enkele dagen op de normale maaihoogte! Om van je maaisel af te raken, kun je het in een dun laagje uitspreiden achteraan in de plantenborders tussen de sierheesters. Op de plaatsen waar zo’n laagje afgereden grasmaaisel ligt hoef je minder of niet meer te wieden en het maaisel wordt door de tuinwormen omgezet tot humus en voedsel voor de planten. Je kunt ook een grasmaaier gebruiken die het gras bij het maaien ineens versnippert en verspreidt over het gazon. Graskanten afsteken zodat ze niet te diep in de bloemenborder groeien. Slordige graskanten zorgen voor een minder net aanzicht van het gazon. Bij aanhoudend droog en warm weer het gazon regelmatig besproeien. Eenmaal per week gedurende enkele uren water geven is beter dan dagelijks een kwartiertje het zand te blussen. Weet wel dat het niet echt noodzakelijk is om een bestaand gazon te besproeien, want na enkele regenbuien zal het zich heel snel herstellen. Bij het water geven met een tuinslang voorkomen tuinslanggeleiders op de hoeken van de tuinborders dat de waterdarm doorheen de plantenborder worden gesleurd.

Vaste planten

Plaats voor een leuk effect dakpanpotten op uw dak. Plant er vetplantjes in, zodat de planten goed blijven tijdens heet weer. Bij regenval krijgen ze weer voldoende water om een tijd te kunnen groeien. Doordat zonnebloemen hard groeien hebben ze regelmatig water en plantenvoeding nodig. Houd ook in de gaten dat ze omver kunnen waaien, dus bind ze op tijd aan stokken. Uitgebloeide zonnebloemen kunnen nog gebruikt worden. Snijd ze af en leg ze op een plaats waar ze kunnen drogen. Hierna kunnen ze gebruikt worden als voer voor de vogels. Augustus is de maand om te beginnen met het stekken van de kuipplanten. Neem krachtige kopstekken van ongeveer 10 cm en verwijder de bloemen. Haal de onderste bladeren weg en snij de stek onderaan schuin af.

September

Snoeien:

Geef druiventrossen zon: Zorg dat de druiventrossen voldoende zon krijgen om te rijpen. Haal er flink wat blad boven weg. Snoei lange uitlopers ook alvast tot op een paar ‘ogen’ terug. Maar blijf zeker tien centimeter uit de buurt van druiventrossen, want gesnoeide ranken kunnen gemakkelijk zo ver indrogen.

Oleander snoeien: Het is het handigst om oleanders (Nerium oleander) flink te snoeien als ze de winterberging in gaan. Voordeel is dat zo veel ziekteverwekkers worden afgevoerd

Notenbomen kunnen het best in de nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden helen sneller en het voorkomt bloeden.
Knip de takken van framboos die vrucht hebben gedragen af tot de grond. Bind de nieuwe takken bij elkaar zodat ze steun hebben.
De bloeitakken van de klimhortensia kunnen teruggesnoeid worden als ze na de bloei te ver naar voren komen.

Fruitbomen:

Pluk rijp fruit van de fruitbomen en ondersteun de zware takken die vol zitten met appels en peren. Raap valfruit, om schimmelziektes te voorkomen, zo snel mogelijk op.

Gras:

Als je gazon een opknapbeurt nodig heeft of als je een nieuw gazon aan wilt leggen, is de nazomer het ideale tijdstip om dat te doen. De zaden ontkiemen prima omdat de grond nog lekker warm is. Maar let wel op dat er wordt water gegeven als er niet veel regen is!
Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden, minder maaien dus.
Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien, kom maar eens langs we we hebben veel oplossingen voor uw gras. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak wat los en egaliseer. Gazon en borders niet meer bemesten met kunstmest.
Verwijder afgevallen blad van het gazon. Hiermee voorkomt u ongewenste gele plekken in het gras.

Vaste planten en struiken:

Blijf op de rozen letten. Ze bloeien namelijk nog een tijdje door. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen zodat de verdere bloei bevorderd wordt.
Je kunt de bij ons nieuw aangekochte vaste planten direct planten. De grond is nu namelijk nog warm, zodat de plant snel nieuwe wortels schiet. Zo zijn de planten sterk voordat de winter invalt.
Buxusboompjes kunnen goed in potten op het terras gezet worden. Je moet wel goed opletten of ze niet te nat of juist te droog staan. Plant de Buxus in een royale pot met goede aarde en geef regelmatig extra voeding.

Beplanten:

Lelijke eenjarige bloeiers vervangen door najaarsbloeiers of wintergroene beplanting, het is tenslotte nog lang geen winter.Kom gerust even langs om inspiratie op te doen, we hebben vast iets staan om uw tuin weer even helemaal in kleur te trekken.

Bloembollen:

In het voorjaar bloeiende bloembollen zoals narcissen, frittilaria en krokus kunnen worden gepland.

Tip: Egels en andere dieren in uw tuin

Alle takken en scheuten die je hebt afgeknipt, gooi je niet weg. Verzamel vanaf nu bladeren en takken op een rustige plek in de tuin en maak er een hoop van. Zo’n bult is een ideale overwinteringsplek voor allerlei dieren: egels, kikkers, padden, hazelwormen en ook tal van insecten brengen graag op zo’n plek de winter door.

Oktober

Gras:

Omdat de bodemtemperatuur nu nog een stuk hoger is dan in het vroege voorjaar, kun je het gazon nog prima maaien. Binnen enkele weken heb je een mooie grasmat.
Nu het stilaan kouder wordt Is het niet meer nodig om het gazon nog veel te maaien. Je kunt er beter wel voor zorgen dat het gras niet te lang is als we de winter in gaan. Mosvorming ontstaat veel sneller bij lang gras.
Grasmaaisel kun je tijdens het maaien het beste gelijk afvoeren. Het najaar breekt het gras namelijk niet goed af. Het gevolg is dan dat het gemaaide gras een vrijwel ondoordringbare laag vormt voor lucht en water, waardoor het gras een viltachtig laagje krijgt.
Gazon vrijhouden van blad. Zo kan het gras nog een paar weken probleemloos groeien en voorkomt u gele plekken.

Snoeien:

Deze maand kun je uitgebloeide bloemen en overtallige bladeren snoeien en op de composthoop gooien.
Notenbomen worden graag in de nazomer gesnoeid. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en je voorkomt bloeden van de bomen.
Wil je volgend jaar weer die mooi bloeiende dahlia´s in de tuin? Haal dan nu de knollen uit de grond, knip de stelen tot ongeveer 10 cm boven de grond af en bewaar ze vorstvrij tot volgend jaar. Vanaf half april kunnen ze weer worden geplant.
Stamrozen met een zware kroon kunnen nu tot de helft ingekort worden. Dit voorkomt het breken van takken tijdens storm.
Knip de uitgebloeide bloemen weg bij de rozen. Rozen bloeien met zacht weer namelijk nog wel even door.
Een beukenhaag is nogal beeldbepalend voor de winter. Ook al is het nu geen snoeitijd, de uitstekende takken kunnen gerust weggehaald worden.

Per boom, struik of plant:

Framboos: In de loop van het seizoen vormt de framboos nieuwe scheuten. Deze zijn bestemd voor volgend seizoen! De takken waar u vruchten van heeft geoogst kunnen tot op de grond wordt afgeknipt.
Kiwi: Kiwi’s zo lang mogelijk laten hangen want ze groeien nog.
Leg een heuveltje grond rondom de onderstam van de rozen, azalea’s, rododendrons en hortensia’s. Zo zijn de planten beter beschermd tegen vorst.

Bloembollen:

De in het voorjaar bloeiende bollen planten want de kwaliteit is nu op z’n best.
Zomerbloeiers zoals knolbegonia’s, dahlia’s, gladiolen, Tigridia, Eucomis,… zijn vorstgevoelig. De bollen dienen we uit de grond te halen vooraleer het er op vriest. Laat ze eerst opdrogen vooraleer ze weg te bergen.

Vaste planten of struiken:

De border kan deze maand nog veranderd worden als je dat wilt. Omdat het blad nog niet afgestorven is, kun je goed zien waar alle planten staan.
De hoofdrolspelers van de oktober border zijn de asters. Ze geven de borders in het late jaar nog kleur en lokken vlinders de tuin in. Je kunt ze in volle bloei planten. Hoge soorten blijven beter overeind staan als je er een plantensteun bijzet.
Laat uitgebloeide bloemen van vaste planten nog even zitten: ze bevatten zaden voor vogels en leveren met rijp een prachtig beeld van sneeuwbloem op. Bovendien voorkomt dit inrotten van de plant.
Blijf beplanting water geven, het kan behoorlijk droog weer zijn in oktober.

Winter klaar maken van de tuin:

Als extra decoratie kun je vorstbestendige bloembakken vullen met winterharde planten.
Scharnierende delen van je tuinmeubelen kunnen tijdens de winter verslechten omdat ze een langere periode niet gebruikt zullen worden. Vet deze delen in voordat ze de berging in gaan.
Sierappeltjes, zoals Malus ‘Golden Hornet’ hangen nu vol vruchtjes. Deze staan erg leuk als decoratie en blijven lange tijd stevig. Vaak blijven ze mooi tot aan de feestdagen.
Katten zijn nogal dol op braakliggende lapjes grond. Als je bollen in jouw tuin hebt geplant, kun je het beste gaas over de desbetreffende plekken plaatsen.
Word de beregeningsinstallatie niet meer gebruikt? Blaas deze dan door. Zo kan het systeem niet stuk vriezen.
Berg de tuinslang op, nadat u het water uit de slang heeft laten weglopen.
Potten en bakken die de komende maanden niet gebruikt worden, schoonmaken en opbergen.

 

 

November

Snoeien:

Geef de fruitstruiken een verjongingssnoei zodra ze kaal zijn. Knotwilgen kunnen geknot worden, let op laat geen stoppels staan, de takken zo kort mogelijk bij de stam afzagen.
Zolang het niet vriest, kunnen heesters en bomen gesnoeid worden.

Gras:

Maai in november uw gazon voor de laatste keer. Doe dit als het niet vriest. Daarna kan de grasmaaier weg voor het jaarlijkse onderhoud.
Mits het niet te nat of te koud is met aanhoudende nachtvorst, kun je deze maand nog graszodes leggen. Bij vorst of bij na weer niet op het gazon lopen. Wie dat wenst kan nu nog krokussen in zijn gazon steken. Je plant ze best uit in groepjes.
Gazon vrij maken van de laatste afgevallen bladeren zodat het gras niet kan verstikken. De bladeren kan men gebruiken om bladaarde mee te maken. Dit kan op een apart composthoopje met enkel bladeren maar men kan ze ook nat maken en in een plastiek steken. Na een jaar zal men in beide gevallen over bladcompost kunnen beschikken.

Bomen en heesters:

Groenblijvende bomen en heesters blijven gedurende de winter water verdampen. Hierdoor kunnen deze soorten droogteschade (verbranding) oplopen. Ze verdampen water terwijl hun bevroren wortelkluit geen water kan opnemen. Gevolg is dat de bladeren uitdrogen. Dit kun je voorkomen door ze flink water te geven en door hun bladeren van de zon af te schermen met vliesdoek.
Bomen en struiken kunnen nu worden aangeplant en verplant. Probeer bij het verplanten een zo groot mogelijke plantkluit te behouden. Bij de grotere bomen kan men eventueel een boompaal gebruiken om de stam aan vast te binden. Op deze wijze kan de boom zich inwortelen en verankeren in de bodem zodat hij stevig vast komt te staan.

Beplanting:

Zelfs op de meest koude en sombere winterdag bloeien ze geweldig: winterviooltjes! Plant ze nu voor een fleurig terras of balkon. Ook herfstasters en winterjasmijn misstaan de tuin niet. Zorg ervoor dat ze nu bloeien zodat de tuin nog een beetje fleurig is. Dek vaste planten af met bladeren of compost, dit beschermt tegen bevriezing en bevordert groei.
Zorg ervoor dat alle vorstgevoelige planten nu binnen staan.
Plant de jonge fruitbomen en voorjaarsbollen in de volle grond zolang het nog niet vriest.

December

Snoeien:

Het is nu tijd om te snoeien. Maak hier gebruik van als het weer niet te slecht is. Je kunt hierbij denken aan struiken zoals druif, kiwi en braam. Het overige knipsel kun je leuk gebruiken als winterstek in huis.
Slijp de snoeischaar, eventuele messen en andere gereedschappen met een scherp vlak. Zo komen ze ongedeerd de winter door en zijn ze eigenlijk gebruiksklaar als je ze oppakt in het voorjaar.
Knip de oude takken van Helleborus af zodat de bloemen goed te zien zijn. snoeien van appels, peren, bessen + de takken versnipperen met de hakselaar, voorzie bessenstruiken van mulch of een laagje stalmest. Ook de druiven kunnen weer worden gesnoeid en ook andere klimplanten zoals de kiwi kunnen nu gesnoeid worden.

Gras:

Loop niet over het gazon zolang het vriest. Dit kan het gazon zodanig vernielen dat deze na een aantal dagen lichte plekken vertoont.
Verwijder de laatste bladeren van het gazon om verdere vernieling te voorkomen. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft af. Ook kunnen er schimmelziekten optreden door een gebrek aan luchtcirculatie.

Vaste planten:

Vogels houden van hulstbessen. Om te voorkomen dat de vogels alle bessen opeten voordat de kerst begint, kun je aan het begin van de maand alvast takken met bessen afknippen en in vochtig zand bewaren. Als het kerst is, kun je alsnog versieringen aanbrengen met de hulsttakken.
Bij zacht weer is het mooi om een hyacint in een decoratieve bak te planten en buiten te hangen. Dit gaat het sombere decembergevoel tegen.
Voorgetrokken voorjaarsbollen zoals tulpen, hyacinten en narcissen hebben nu nieuwe scheuten gevormd. Deze in de knop staande bloembollen kun je op allerlei creatieve manieren in kransen en stukjes verwerken.
Planten hoger dan 45 centimeter zijn kwetsbaarder dan andere planten als de wind de wortels speling geeft. Druk de aarde daarom goed aan en steun de planten eventueel met bamboestokken.
Zolang het nog niet vriest, kunnen bloembollen nog steeds geplant worden.