Zodra een kerstboom in huis wordt gehaald wordt de boom versierd en mooi gemaakt. De verzorging van de kerstboom wordt vaak overgeslagen en dat is jammer! Het is niet veel werk, niet meer dan het verzorgen van een bos bloemen en zorgt ervoor dat de kerstboom voller, groener en dus mooier blijft.
Belangrijk dus is het geven van onvoldoende water. Een redelijke kerstboom met kluit gebruikt zo al een halve liter per dag. Sterker nog, in de eerste dagen soms tot wel drie à vier liter water per dag!Kerstbomen zonder kluit mag je natuurlijk ook niet vergeten water te geven. Deze bomen nemen minder vocht op, maar gaan wel langer mee wanneer je de stam voorziet van water. Ons advies is de boom in een speciale voet te zetten zodat je hem makkelijk water kunt geven.

Kerstbomen gaan vaak van een onverwarmde ruimte naar een warme en luchtdroge huiskamer. Dat is best een grote overgang voor een boom. Als het in onze kassen erg koud is kan het geen kwaad om de boom langzaam te latene “wennen” aan een warmere omgeving. Ook deze ‘wennende’ boompjes vragen om verzorging. Zorg altijd voor voldoende water door de boom in een grote emmer of bak met water te zetten.

Zet een kerstboom verder nooit op een te warme plaats zoals bij de radiator of dicht bij een openhaard. Naalden zullen zo sneller uitvallen.