Al een paar dagen kunt u in het AD lezen over de gevolgen van de Buxusmot. In dit stukje wordt de productkennis van Sandra Hoogendoorn aangehaald over dit onderwerp: www.ad.nl

De Buxusrups is waarschijnlijk ergens in 2005 meegekomen uit Azië en voelt zich in het Groene hart behoorlijk thuis. De rups van de buxusmot leeft van de buxus (Buxus sempervirens), die voor de meeste dieren en mensen giftig is. De Buxusmot legt de eieren in de bladeren van de plant. Zodra de rupsen uit het ei komt vreet hij zich een weg naar buiten. Daardoor is het vaak pas te laat te zien dat de struik een plaag heeft. De struik kan door vraat alle bladeren verliezen. De Buxusmot vormt zo een bedreiging voor de buxus.

Tegen de Buxusmot wordt onder andere het middel Pyrethrum ingezet.

Groencentrum Hoogendoorn adviseert echter Decis (Bayer) of Luxan delete. In beide gevallen is de werkzame stof deltamethrin. Beide hebben we ruim op voorraad. Decis of Luxan delete kunnen zeer effectief worden ingezet tegen de Buxusmot. Beide middelen hebben een snelle werking

Hoe werkt het:

Spuit de vloeistof op de Buxus (vergeet onderkant blad niet). Lees voor gebruik de toepassingstabel op de gebruiksaanwijzing, om de juiste hoeveelheid te bereiden.

Het middel heeft een contactwerking en is direct dodend. Spuit bij windstil weer, als de zon van de plant(en) af is of bij een bedekte lucht. Niet gebruiken boven de 25°C en onder de 13°C. Voorkom dat het middel in vijvers terecht komt. Het middel is aangemaakt maximaal 2 weken houdbaar. Maak daarom niet meer middel aan dan nodig is.