Omdat het al jaren slecht gaat met ‘de bij’ zijn er steeds meer initiatieven om het insect te helpen. Zo kan je in eigen tuin een bijenhotel ophangen. Maar werkt dit ook? In Vroege Vogels hield bijen-expert Pieter van Breugel een kleine consumententest want volgens hem is er veel rommel op de markt. Pieter van Breugel bouwt zelf bijenhotels en enkele jaren geleden schreef hij het boek Gasten voor bijenhotels.

Goede en slechte bijenhotels

Waar moet je op letten als je zo’n hotel in je tuin of op je balkon ophangt? Zo moet je er op letten dat de diameter van de boorgangen en stengels, die je gebruikt voor het bijenhotel varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. Verder moeten de gangen glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.

Wij hebben diverse hotels staan, kom eens langs.

Waar moet een bijenhotel aan voldoen?

Wie van plan is nestelgelegenheid aan te schaffen voor bijen, kan onderstaand lijstje gebruiken om in te schatten of een bijenhotel effectief zal zijn.

  • De diameter van de boorgangen en stengels varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken.
  • De diepte van de boorgang is liefst lang, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden.
  • De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in nestelen.
  • De gangen moeten glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.
  • De gaten zitten bij voorkeur dwars op de ‘draad’ (=vezelrichting) zo ontstaan er minder snel scheuren in het hout die de gangen onbruikbaar maken.
  • Zorg dat er een waterdicht afdakje tegen instromend regenwater is. Bijen nestelen droog en zo gaat ook het hout langer mee.

Plaats bloemen in de tuin

Niet alleen de geboden nestelgelegenheid zelf bepaalt hoeveel bijen er de tuin in te lokken zijn, maar ook de directe omgeving is belangrijk voor bijen.

In ons land komen 350 soorten bijen voor en driekwart daarvan nestelt ondergronds. Die help je dus helemaal niet met een bijenhotel. De belangrijkste tip is dan ook om bloemen in de tuin te plaatsen waar bijen op af komen. Daar help je de meeste bijen mee!

[bron: NPO radio1]

Ontvang onze nieuwsbrief (max. 8 per jaar)

 

tuintips

speciale aanbiedingen

product nieuws

adviezen

U bent ingeschreven, bedankt!