Beschoeiing

Home » Diensten » Beschoeiing

Beschoeiing plaatsen

Om afkalving van grond langs het water te voorkomen, kan er een beschoeiing worden geplaatst. Voor beschoeiing gebruiken wij allerlei soorten materiaal. Wij adviseren echter altijd hout. Afhankelijk van de uitstraling en draagkracht van de beschoeiing, gebruiken wij damwand of kant en klare beschoeiingsschotten.

Wat is het verschil tussen beschoeiing en damwand?

Het verschil tussen beschoeiing en damwand is datbij een beschoeiing de planken horizontaal worden geplaatst, terwijl bij een damwand de planken vertikaal worden geplaats.

De veel dikkere planken die worden gebruikt bij een damwand schuiven in elkaar met een mes groef verbinding. Een damwand is vele male sterker dan een beschoeiing en kan dus veel meer hoogte overbruggen.

Een damwand kan bijna altijd worden geplaatst, terwijl er bij een beschoeiing altijd rekening gehouden moet worden met ondergrond en hoogte.

Zoekt u duurzame beschoeiing?

Voor beschoeiing gebruiken wij hardhouten palen en planken. Hout is duurzaam, maar tropisch hout is zeldzaam, hoe lossen wij dit op?

Wij adviseren FSC hardhout boven en op de waterlijn, omdat hier de meeste houtrot plaatst vind. Onder de waterlijn adviseren wij zachthout, daar er onder water geen rotting voorkomt. Zachthout (Vuren hout) is in Europa goed verkrijgbaar en zeer duurzaam. Qua afwerking is het net wat uw wens is. Een afdekplank van zachthout is mogelijk en gemakkelijk te vervangen!

Beschoeiing in veengebied

Het plaatsen van een beschoeiing in een veengebied, zoals de Reeuwijkse plassen, Aarlanderveen of Nieuwkoopse plassen gebied vraagt om kennis van de lokale omstandigheden. Die kennis hebben wij door onze jarenlange ervaring in huis. Een extra reden om contact met ons op te nemen!

Beschoeiing soorten

Wij plaatsen alle soorten beschoeiing die op de markt zijn. Onze beste ervaringen hebben wij met beschoeiingen van FSC hardhout. Maar natuurvriendelijke beschoeiing, zacht/hardhout combi beschoeiing, composiet en damwand behoren zeker tot de mogelijkheden!

Extra duurzaam zijn palen en planken van kunststof. Dit is een volledig gerecycled product met een natuurlijke uitstraling. Dit materiaal heeft een gemiddelde levensduur van 70 jaar!

Hoe plaats je een beschoeiing?

Het maken van een beschoeiing is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de beschoeiing stevig genoeg is om water tegen te houden. Hieronder volgen enkele stappen die wij nemen om een ​​houten beschoeiing goed te maken.

Stap 1: Kies de juiste houtsoort

De meest geschikte houtsoorten voor damwanden zijn FSC hardhout en grenenhout. Het is belangrijk om het juiste hout aan te schaffen, afhankelijk van de locatie van de beschoeiing.

Stap 2: Bepaal de grootte van de beschoeiing

Het is belangrijk om te bepalen welke hooogte de beschoeiing moet hebben. Dit is afhankelijk van de breedte en diepte van het water waar de wand zal worden geplaatst. Bij het bepalen van de maat moet ook rekening worden gehouden met het gewicht van het water.

Stap 3: Plaatsing van de palen

Tijdens het plaatsen van de beschoeiing moeten de balken op een afstand van ongeveer twee tot vier meter van elkaar worden geplaatst. Afhankelijk van de situatie.

Stap 4: Verankering

Om ervoor te zorgen dat de beschoeiing niet beweegt, is het belangrijk om de damwand aan de oeverzijde te verankeren. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van ankers in combinatie met balken die in de oever zijn bevestigd.

Door deze stappen te volgen, kan een houten beschoeiing op de juiste manier worden gemaakt. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat alle stappen zorgvuldig worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de beschoeiing stabiel en duurzaam is.

N

Hardhouten beschoeiing

N

Combi beschoeiing (zacht hout onder water)

N

Natuur beschoeiing of oeverbescherming

Beschoeiing projecten

Door de jaren heen hebben we kilometers beschoeiing geslagen, waarvan er zelfs na ruim 25 jaar nog velen van terug te vinden zijn in Reeuwijk en omstreken.

Hier kunt u enkele van onze projecten zien.

Presets Color

Primary
Secondary