Bomen

 

Aanschaf, kies de juiste boom

Zaken waarop gelet moet worden bij aanschaf van een boom zijn: vorm en grootte, bloei, vruchtvorming, hoeveelheid schaduw die de boom zal geven, aantrekkelijkheid gedurende de seizoenen, gewenste standplaats en grondsoort en de uiteindelijke grootte. Daarnaast moet rekening gehouden worden met factoren als oppervlakkig wortelen (beuk), het extreem veel water onttrekken (wilg) of een agressief wortelgestel (eik, iep, populier, wilg).

Een boom hoort zodanig te worden geplant dat de afstand tussen de boom en het huis even groot is als de maximale hoogte van de boom. Nu zien we dat overal om ons heen deze regel met voeten getreden wordt. Het eventuele risico van een te dicht op de gevel geplant exemplaar is dat deze om kan waaien en hierbij flinke schade aan kan richten.

Geschikte bomen voor een kleine tuin met een natuurlijke kroon zijn onder anderen: Malus (sierappels), Pyrus (sierpeer), Cersis (judasboom), een groot aantal Prunussen (Sierkersen), Laburnum (gouden regen), Crataegus soorten (meidoorn), Amelanchier (krentenboompje), Cornus soorten (kornoelje), Sorbus soorten (Lijster en meelbessen), Koelreuteria, Sophora (honingboom) en Magnolia soorten.

Wij leveren bomen, struiken, planten en perkplanten in Reeuwijk, Gouda, Bodegraven, Woerden, Montfort, Haastrecht, Driebruggen, Waarder, Alphen aan de Rijn, Waddinxveen, Boskoop, Zoetermeer, Oudewater, Moordrecht, Stolwijk en Nieuwerkerk aan de IJssel

Terug naar boven

Bomen planten

Plant de boom net zo diep als hij in zijn pot of op de kwekerij stond. Dat kunt u zien aan de verkleuring op de stam. Spreid de wortels van bomen met kale wortels goed uit en zorg dat de worteleinden plat liggen. Let erop dat bij het vullen van het gat de grond goed tussen de wortels terecht komt. Het helpt als je bij het opvullen de boom iets op en neer schud. Trap de grond daarna stevig aan en geef flink water. De grond in het plantgat mag kletsnat worden.

Bomen met kale wortels kunt u het beste tussen november en maart planten. Bomen die in pot zijn gekweekt kun je in principe het hele jaar door planten. Plant nooit als het vriest, als de grond (nog) bevroren is, als de grond kletsnat is of juist erg droog.

 

Terug naar boven

Verzorging (Olea europea)

 

Een olijfboom in Nederland, kan dat? Het antwoord is JA, maar u dienst wel een paar zaken goed in acht te nemen:

 

In de winter:
Olijfbomen houden van milde winters en droge zomers. De soort olijfboom van het soort Olea Europaea verdraagt een temperatuur van ongeveer -12/-15 °C) afhankelijk van de standplaats. Let wel dit geldt alleen voor deze soort! Dagen aanhoudende strenge vorst of een harde vrieswind doodt een jonge en niet geharde olijfboom of brengt deze ernstige schade toe. Maar let op: een al wat oudere diepgewortelde boom zal bij vorstschade opnieuw jonge scheuten ontwikkelen.

In de winter bij langdurige vorst de planten in potten op een beschutte plaats zetten. De buitenzijde van de pot voorzien van bescherming tegen de vorst, omdat anders de wortelen kunnen bevriezen en de boom dood gaat. Kleine bomen zijn gevoeliger voor de vorst dan oude dikke bomen. Bomen die in de volle grond staan kunnen beschermd worden door een dikke laag bladeren op de wortels te gooien. Afhankelijk van de standplaats dienen de stam en de takken ingepakt te worden met jutedoek of stromatten bij temperaturen beneden de -12°C. Gebruik liever geen plastic of andere luchtdichte materialen, omdat dit waarschijnlijk schimmelvorming zal veroorzaken.

In de zomer:
Bij langdurige droogte twee tot drie keer water geven per week, zeker bij een lichte en zanderige bodem. Houd de bodem niet te nat, en zorg ervoor dat de bodem minstens 75% droog is voordat de olijfboom opnieuw water krijgt, omdat de wortels gevoelig zijn voor rot. Bomen die in de volle grond staan hoeven geen extra water te krijgen, tenzij er extreme droogte perioden zijn. De olijfboom geeft zelf aan wanneer er te veel water wordt gegeven, want in dat geval gaan de bladeren krullen.

Bodemsamenstelling:
De ideale grond voor een olijfboom is een klei houdende bodem, maar olijfbomen zijn niet kieskeurig en gedijen op elke grondsoort, zelfs zand. De grond mag niet te nat zijn en nooit uitdrogen, al kunnen olijfbomen indien diep geworteld lange tijd tegen droogte. U kunt eventueel de tuingrond vermengen met klei korrels of compost om de grond luchtiger te maken.

Snoeien:
Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken minstens 20 cm lang.

Bemesten:
Als bemesting adviseren wij gedroogde koemest.

Verpotten:
Als na een jaar of zo, de wortels in de pot overbevolkt raken, is het tijd om hem in een groter pot te zetten die zo’n 30cm groter is, met een gat in de bodem. Gebruik goed doorlatende aarde en zet hem ca. 3 cm lager in de grond.

Terug naar boven

Contact:

NW Hoogendoorn
Platteweg 26 a2
2811 HP Reeuwijk
T 0182-582241