Wilt u in het voorjaar genieten van een tuin vol met tulpen, narcissen, blauwe druifjes, anemonen, cyclaam, sneeuwklokjes, krokussen of andere voorjaarsbloeiende bloembollen? Dan moet u nu actie ondernemen, want de bollen moeten nu de grond in. U heeft ongeveer tot december de tijd (het liefst vóór de eerste vorst.), maar wij adviseren toch om snel langs te komen, want onze voorraad is in december niet zo uitgebreid meer!

Plantdiepte

Een handige vuistregel: bedek de bloembollen met een laag aarde ter dikte van tweemaal de bolhoogte. Dat betekent dus dat je een plantgat graaft van driemaal de bolhoogte, omdat de bol zelf onderin ook ruimte inneemt. Er zijn een paar uitzonderingen: sneeuwklokjes plant je minstens10 cm diep. De kleine knolletjes van Anemone blanda en winterakoniet plant je op 7 cm diep.

Verwilderingsbollen

Veel vroege bolgewas hoef je niet te rooien en komen trouw terug, zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem, Scilla siberica, anemonen, blauwe druifjes en kleine narcissen. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor verwildering. Zet ze tussen borderplanten of onder bladverliezende bomen en heesters of onder het gazon; daar krijgen ze in het voorjaar genoeg licht om een nieuwe bol voor volgend jaar aan te leggen. Veel soorten vermeerderen zich spontaan, zodat je op den duur kleurige tapijtjes krijgt.

Aantallen

Het effect van bollen in de tuin wordt vooral bepaald door de aantallen die je gebruikt. Bij kleine verwildering bloembollen heb je er al snel 20-40 per vierkante meter nodig. Koop daarom liever van één of twee soorten een groot aantal (100 of meer), dan van veel soorten een klein beetje.
Bij tulpen in de border zijn 12 tot 15 bollen per m2 al genoeg, dan kun je de vorm van elke individuele bloem goed zien. Ook de hoge sieruien zijn op hun mooist als je ze luchtig tussen de borderplanten weeft. Reken bij Allium ’Purple Sensation’ op 6 à 7 per m2, bij de supergrote sieruien is 3 of 4 per m2 al voldoende.

Uitstrooien en planten voor natuurlijk effect

Als je de bloembollenin de border uitstrooit en aanplant waar ze neerkomen, krijg je een heel natuurlijk effect. Zo lijkt het net alsof de bollen zich spontaan hebben uitgezaaid. Je kunt dit toepassen bij verwilderingsbollen onder heesters en bomen, maar ook bij bordercombinaties met tulpen. Meng de bollen eerst goed door elkaar in een emmer of kruiwagen en strooi ze daarna uit.

Hardheid van de bol

Let bij het kopen van bloembollen op de de hardheid van de bollen. Hoe harder hoe beter, als een bol zacht aanvoelt is die waarschijnlijk te vochtig bewaard.

Ontvang onze nieuwsbrief (max. 8 per jaar)

 

tuintips

speciale aanbiedingen

product nieuws

adviezen

U bent ingeschreven, bedankt!